Połączenie słodkich truskawek i bitej śmietany to połączenie, na które skusi się raczej każdy. Przepis na tą roladę znalazłam tutaj już jakiś czas temu i tylko czekałam aż w końcu pojawią się truskawki w dość przystępnych cenach ;) Truskawki kupiłam i w końcu mogłam upiec to wyczekiwane ciasto. Cóż mogę powiedzieć, rolada jest nieziemsko pyszna, miękka, lekka mimo bitej śmietany. Naprawdę polecam, niebo w gębie! :)
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 350 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 g truskawek
Białka ubić ze szczyptą
soli na pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ponownie
zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać
łyżką. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam prostokątnej formy do ciasta i moja rolada wyszła grubsza i węższa przez co mało się zwija ;) ), wylać ciasto i
równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec ok. 8-12
minut. Następnie ciasto wyjąć i jeszcze gorące odwrócić na ściereczkę posypaną
cukrem pudrem. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż
dłuższego lub krótszego boku, zostawić do wystygnięcia.
Truskawki opłukać i
pokroić na kawałki, śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gdy ciasto będzie
już zimne należy je rozwinąć, wyłożyć bitą śmietanę, ułożyć truskawki i
ponownie zwinąć. Oprószyć cukrem pudrem i najlepiej wstawić do
lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)
Hmm, hmm, hmm, pycha! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńFajna ta rolada :) Taka slicznie puszysta :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Pyszne smaki, wygląda bardzo zachęcająco ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń