środa, 23 maja 2012

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami

Połączenie słodkich truskawek i bitej śmietany to połączenie, na które skusi się raczej każdy. Przepis na tą roladę znalazłam tutaj już jakiś czas temu i tylko czekałam aż w końcu pojawią się truskawki w dość przystępnych cenach ;) Truskawki kupiłam i w końcu mogłam upiec to wyczekiwane ciasto. Cóż mogę powiedzieć, rolada jest nieziemsko pyszna, miękka, lekka mimo bitej śmietany. Naprawdę polecam, niebo w gębie! :)


Składniki:
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 g truskawek


Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam prostokątnej formy do ciasta i moja rolada wyszła grubsza i węższa przez co mało się zwija ;) ), wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec ok. 8-12 minut. Następnie ciasto wyjąć i jeszcze gorące odwrócić na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego lub krótszego boku, zostawić do wystygnięcia. 

Truskawki opłukać i pokroić na kawałki, śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gdy ciasto będzie już zimne należy je rozwinąć, wyłożyć bitą śmietanę, ułożyć truskawki i ponownie zwinąć. Oprószyć cukrem pudrem i najlepiej wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Hmm, hmm, hmm, pycha! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna ta rolada :) Taka slicznie puszysta :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne smaki, wygląda bardzo zachęcająco ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń