wtorek, 19 czerwca 2012

Ciastka digestive

Wcześniej (o tutaj) robiłam te ciasteczka z dodatkiem siemienia lnianego. Dzisiaj postanowiłam zrobić ich oryginalną wersję znalezioną tutaj. Na pewno wszyscy je znacie, ciasteczka są mało słodkie, zdrowsze bo z mąki pełnoziarnistej więc mój mały szkrab może je bezkarnie zajadać :)


Składniki:
  • 175 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych płatków owsianych
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki brązowego cukru (dałam zwykły)
  • 60 ml mleka
  • dodatkowo 2 - 3 łyżki ciepłej wody

Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami (nie muszą być drobne jak mąka). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Dzięki dodaniu wody lepiej się je wałkuje.

Ciasto wałkować na grubość 4 - 6 mm delikatnie podsypując mąką. Wycinać szklanką lub foremką ciastka i układać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec około 15 minut w temp. 180 - 190 st. C. Studzić na kratce.
Smacznego :) 




3 komentarze:

  1. Super! Zapisuję, będą idelane do chrupania i jak baza do spodó do ciasta! Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasteczka digestive. Chyba czas zrobić je samodzielnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają idealnie, zapisuję sobie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń