Wcześniej (o tutaj) robiłam te ciasteczka z dodatkiem siemienia lnianego. Dzisiaj postanowiłam zrobić ich oryginalną wersję znalezioną tutaj. Na pewno wszyscy je znacie, ciasteczka są mało słodkie, zdrowsze bo z mąki pełnoziarnistej więc mój mały szkrab może je bezkarnie zajadać :)
Składniki:
- 175 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła lub margaryny
- 3 łyżki brązowego cukru (dałam zwykły)
- 60 ml mleka
- dodatkowo 2 - 3 łyżki ciepłej wody
Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami (nie muszą być drobne jak mąka). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Dzięki dodaniu wody lepiej się je wałkuje.
Ciasto wałkować na grubość 4 - 6 mm delikatnie podsypując mąką. Wycinać szklanką lub foremką ciastka i układać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec około 15 minut w temp. 180 - 190 st. C. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Super! Zapisuję, będą idelane do chrupania i jak baza do spodó do ciasta! Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka digestive. Chyba czas zrobić je samodzielnie ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, zapisuję sobie Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń