Dawno nie piekłam chleba, nawet sama nie wiem dlaczego. Ale postanowiłam to zmienić i upiekłam pyszny i pulchny chlebek mleczny, znaleziony w Kwestii Smaku. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, pięknie wyrasta i pięknie się piecze. A smakuje wspaniale, nie ma to jak domowe pieczywo.
Składniki:
- 15 g drożdży świeżych (dałam 7 g suchych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- glazura z jajka: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego mleka. Zaczyn wymieszać i pozostawić na 15 minut. (Z suchych drożdży również zrobiłam zaczyn). Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięte drożdże a na koniec wlać ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto ręcznie przez 15 minut, lub w mikserze ze specjalną końcówką do chleba przez kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 minut. Po tym czasie ciasto uderzyć i można pozostawić do ponownego wyrośnięcia. (Ja ten etap pominęłam i od razu włożyłam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto w formie ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki) na co najmniej godzinę. Posmarować ciasto glazurą i piec w temp. 200 stopni przed 35 minut.
Smacznego :)
piękny, jaki puszek:D
OdpowiedzUsuńzapraszam: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/sniadaniarnia :)
Pyszności! Piękny chlebek!
OdpowiedzUsuńŚliczny chlebek, puszysty, mięciutki, doskonały :)
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszny i bardzo puszysty, ja kupuję gotową mieszankę do wypieku chleba z Lidla, chlebek bardzo dobry, szczególnie wersja ze słonecznikiem:)
OdpowiedzUsuń