niedziela, 17 czerwca 2012

Świderki po bolońsku

Czyli moja wersja popularnego dania spaghetti bolognese. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące a dodanie świeżej bazylii sprawiło, że sos nabrał wspaniałego aromatu.


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów w puszce
  • sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka
  • tarty parmezan lub inny ser
  • makaron (u mnie świderki)


Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, cebulę oraz marchew i podsmażać przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodać mięso oraz połowę przypraw i dokładnie wymieszać z warzywami i podsmażać dopóki mięso nie będzie surowe. 

Pomidory z puszki zmiksować razem z sosem i wlać na patelnię, wymieszać z mięsem i warzywami, dodać resztę przypraw. Smażyć jeszcze kilka minut aby składniki się połączyły a sos zgęstniał.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wyłożyć na talerz a następnie polać sosem i posypać tartym serem.
Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie!!, ale nie wiem czemu za świderkami nie przepadam. Niby tylko inny kształt a zjadliwe są dla mnie tylko z białym serem ;) chyba kwestia przyzwyczajenia :)

    OdpowiedzUsuń