Czyli moja wersja popularnego dania spaghetti bolognese. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące a dodanie świeżej bazylii sprawiło, że sos nabrał wspaniałego aromatu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 małe marchewki
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 400 g pomidorów w puszce
- sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka
- tarty parmezan lub inny ser
- makaron (u mnie świderki)
Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, cebulę oraz marchew i podsmażać przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodać mięso oraz połowę przypraw i dokładnie wymieszać z warzywami i podsmażać dopóki mięso nie będzie surowe.
Pomidory z puszki zmiksować razem z sosem i wlać na patelnię, wymieszać z mięsem i warzywami, dodać resztę przypraw. Smażyć jeszcze kilka minut aby składniki się połączyły a sos zgęstniał.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wyłożyć na talerz a następnie polać sosem i posypać tartym serem.
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie!!, ale nie wiem czemu za świderkami nie przepadam. Niby tylko inny kształt a zjadliwe są dla mnie tylko z białym serem ;) chyba kwestia przyzwyczajenia :)
OdpowiedzUsuńhehehe ja tam lubię każdy makaron ;)
Usuńnajlepszy obiad pod słońcem!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuń