Kotlety mielone są bardzo popularną i smaczną potrawą obiadową (przynajmniej w mojej rodzinie). Robiłam je już na wiele sposobów, z różnego rodzaju mięsa oraz z różnymi dodatkami. Dzisiaj chciałabym przedstawić kotlety mielone z pieczarkami, do których zrobienia zainspirowała mnie moja teściowa. Bo to właśnie u niej po raz pierwszy je jadłam i bardzo mi zasmakowały. Dzięki tak prostemu dodatkowi, zwyczajne kotlety stają się niezwyczajne ;) Polecam :)
Składniki:
Na kotlety:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- sól, pieprz, majeranek
- bułka tarta
- 200 - 300 g pieczarek
- cebula
- pieprz, sól
Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Cebulę zeszklić na patelni, dodać pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać przyprawy, przestudzić.
Cebulę na kotlety również drobno pokroić i podsmażyć na patelni wraz z przeciśniętym czosnkiem. Do mięsa dodać jajko, przyprawy, cebulę wraz z czosnkiem oraz kilka łyżek bułki tartej, tyle aby masa była zwarta i nie rozpadała się. Z masy formować kotlety, robić w nich dołek i nakładać farsz, zakleić, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obydwu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Uwielbiam takie mielone :)
OdpowiedzUsuńPolecam też takie z serem topionym!:)
moje ulubione!
OdpowiedzUsuń