sobota, 22 września 2012

Masa makowa na makowiec

Wiem, że makowiec to tradycyjne świąteczne ciasto, a do świąt  trochę czasu zostało, ale mój mąż prosił o niego już od ładnych kilku tygodni a ja zbierałam się do niego jak pies do jeża. W końcu jednak nadszedł taki dzień, gdy powiedziałam sobie, że muszę skubańca w końcu zrobić, na dodatek pojawiła się okazja – imieniny małżonka. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy, którą zaczęłam od przygotowania masy makowej.

Moja mama straszyła mnie, że przy makowcu to się narobię, nastoję i że nie warto samemu robić masy bo to za dużo czasu i energii, że trzeba mielić itp. Nic bardziej mylnego. Owszem jest sporo pracy, ale jakoś nie odczułam na sobie abym się przy nim urobiła. 
Dzisiaj więc prezentuję masę makową a jutro zapraszam na pysznego krucho - drożdżowego makowca :)



Składniki:
  • 300g maku
  • 1/2 litra mleka
  • 70g cukru
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3g cynamonu
  • 40g masła
  • 100g miodu płynnego
  • 50g zmielonych orzechów (laskowe i włoskie)
  • 250 - 300g rodzynek

Wieczorem mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez 15 - 20 minut. Odstawić na noc. 

Przez noc mak powinien wchłonąć mleko - jeżeli nie, należy go przełożyć na gęste sito i zostawić do odcedzenia (ja użyłam do tego pieluchy tetrowej).
Następnie mak zmielić przynajmniej dwukrotnie (ja zmieliłam go trzykrotnie). Zmielony mak wrzucić do misy miksera i wymieszać go z cukrem, masłem, żółtkami, orzechami, cynamonem oraz miodem na gładką masę. Dodać rodzynki i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. 
Taka ilość masy makowej wystarczy na upieczenie dużego makowca.
Smacznego :)

  

Przepis pochodzi z tej strony.

2 komentarze:

  1. dla mnie masa makowa obowiązkowo domowa, długo gotowana na mleku i z dużą ilościa bakali... Czekam na święta i makowce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podziwiam! ja zwykle idę na łatwiznę i kupuję..

    OdpowiedzUsuń