wtorek, 9 sierpnia 2011

Bułeczki z pieczarkami

Moje bułeczki wyglądem bardziej przypominały krokiety. Przyznam się uczciwie, że to mój pierwszy drożdżowy „wypiek”. Jakoś podświadomie bałam się drożdży, ich rośnięcia i wyrabiania ciasta. Sama nie wiem czemu. Myślałam chyba, że to strasznie pracochłonne i trudne, jednak okazało się odwrotnie. Jestem wręcz z siebie dumna i polubiłam drożdżowe wypieki i już zapowiadam ich więcej. 

Bułeczki wyszły przepyszne. Z zewnątrz chrupiące w środku mięciutkie i ten farsz…. Wyszło mi 13 sztuk w tym 2 nafaszerowałam dżemem bo zabrakło mi farszu pieczarkowego. Mój mąż pochłonął jeszcze gorące chyba z 7 sztuk i tylko mu się uszy trzęsły. Ja skromnie zjadłam 2 (bo dieta ;) ) Gorąco polecam :)
Przepis zaczerpnęłam z tej strony KLIK


Składniki:
Ciasto: 
  • 2,5  szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
 Farsz:
  • 0, 5 kg pieczarek
  • 1 - 2 małe cebule
  • sól, pieprz


Drożdże mieszamy z mlekiem i czekamy aż zaczną "działać".  Następnie zaczyn mieszamy z pozostałymi składnikami, na koniec dodając olej. W razie potrzeby można podsypywać mąką. Ciasto wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

W tym czasie można zająć się farszem. Pieczarkę należy pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na równe części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek. Po nałożeniu farszu zaginać je jak pieroga, z boku i zawijać pod spód. Można posmarować rozkłóconym jajkiem. Wyłożyć je na dużą blachę i zostawić jeszcze do wyrośnięcia na 15-20 min. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. 
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Bardzo mi miło, że przepis znaleziony u mnie jest pierwszym na Twoim blogu. :) Na pewno będę zaglądać i kibicować. Chociaż kibicować nie trzeba, bo sama zobaczysz jak to wciąga. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Ci za miłe powitanie :) Nie mogło być inaczej, Twoje bułki z pieczarkami to niebo w gębie i na pewno nie raz jeszcze je zrobię :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł..na pewno wykorzystam

    powodzenia w blogowaniu:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki znalazłam u Malwiny z bloga Filozofia Smaku. Zajrzyj i do niej, na pewno znajdziesz wiele inspiracji.

    OdpowiedzUsuń