środa, 17 sierpnia 2011

Chleb pszenno - żytni

Oto mój kolejny chlebek. Powiem szczerze, że nie wysiliłam się zbytnio ponieważ jedynie lekko zmodyfikowałam swój poprzedni przepis na chleb. Mianowicie dodałam mąki żytniej. Ten drobny zabieg spowodował, że chlebek nie wyrósł już tak imponująco, ale w smaku był przepyszny. I nie wiem sama, który mi bardziej smakował, ten pszenno - żytni, czy poprzedni sam pszenny. Mało istotne bo oba są bardzo smaczne.



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 2 łyżki „śmieci” – jest to mieszanka siemienia lnianego, pestek słonecznika, dyni i płatków owsianych


Wszystko razem (jajko rozmącamy i na razie bierzemy tylko połowę. Druga połowa będzie na glazurę) wrzucamy do dużej miski wyrabiamy porządnie około 20 minut. Potem nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 

Po godzinie raz jeszcze krótko wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) podłużnej foremki. Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na 30 minut. Potem smarujemy po wierzchu resztą rozmąconego jajka.

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy na dno naczynie z wodą i pieczemy chlebek przez 30 minut.
Po upieczeniu od razu wyjmujemy chleb z formy i studzimy.
Smacznego :)

 

2 komentarze:

  1. Zapowiada się bardzo smacznie, ale dziwne, że z dodatkiem mąki żytniej urósł na samych drożdżach!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładny bochenek. domieszka mąki żytniej to strzał w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń