To przepyszny, czekoladowy tort stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu w XIX wieku. Przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".
Tort ten robiłam już dawno bo w maju na 30 urodziny męża. Jest dość pracochłonny, ale jego smak rekompensuje ciężką pracę. No i ta czekolada... Na prawdę warto go zrobić. Przepis zaczerpnęłam z tej strony KLIK.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g ciemnej czekolady
- 6 białek
- 4 żółtka
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g bułki tartej
- 125 g konfitury morelowej
- 200 g ciemnej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mleka
Czekoladę na ciasto rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ucierając aż składniki się połączą. Przestawiając mikser na najwyższe obroty dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać czekoladę i bułkę tartą i masę delikatnie połączyć z pianą z białek. Przełożyć do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą małej tortownicy (średnica ok. 22-23 cm ) i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić.
Konfiturę morelową zmiksować (jeżeli zawiera dość duże kawałki owoców) i połowę rozsmarować na przekrojonym na pół cieście. Drugą połową konfitury pokryć wierzch i boki.
Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i mleko i wymieszać, aż składniki się połączą. Rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.
Smacznego :)
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ucierając aż składniki się połączą. Przestawiając mikser na najwyższe obroty dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać czekoladę i bułkę tartą i masę delikatnie połączyć z pianą z białek. Przełożyć do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą małej tortownicy (średnica ok. 22-
Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić.
Konfiturę morelową zmiksować (jeżeli zawiera dość duże kawałki owoców) i połowę rozsmarować na przekrojonym na pół cieście. Drugą połową konfitury pokryć wierzch i boki.
Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i mleko i wymieszać, aż składniki się połączą. Rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz