poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Tort Sachera

To przepyszny, czekoladowy tort stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu w XIX wieku. Przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".
Tort ten robiłam już dawno bo w maju na 30 urodziny męża. Jest dość pracochłonny, ale jego smak rekompensuje ciężką pracę. No i ta czekolada... Na prawdę warto go zrobić.  
Przepis zaczerpnęłam z tej strony KLIK.


Składniki:

Ciasto: 
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 6 białek
  • 4 żółtka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g bułki tartej
Nadzienie:
  • 125 g konfitury morelowej
Polewa:
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka
Czekoladę na ciasto rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywną pianę.

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ucierając aż składniki się połączą. Przestawiając mikser na najwyższe obroty dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać czekoladę i bułkę tartą i masę delikatnie połączyć z pianą z białek. Przełożyć do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą małej tortownicy (średnica ok. 22-23 cm) i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić.

Konfiturę morelową zmiksować (jeżeli zawiera dość duże kawałki owoców) i połowę rozsmarować na przekrojonym na pół cieście. Drugą połową konfitury pokryć wierzch i boki.

Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i mleko i wymieszać, aż składniki się połączą. Rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz