środa, 31 sierpnia 2011

Placuszki z serem, szynką, papryką i pomidorem

Placuszki te znalazłam na stronie "Moje domowe kucharzenie" KLIK. Są świetnym sposobem na opróżnienie lodówki z resztek wędliny, sera żółtego oraz warzyw. Ja dodałam od siebie jeszcze parówki oraz pomidora. Pominęłam za to ocet, gdyż go nie lubię i nie używam w kuchni. 
Placuszki wszystkim bardzo smakowały (zwłaszcza teściowi). Każdy się mnie pytał co jest w środku bo "takie dobre" :)


Składniki:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 papryki
  • 250 g żółtego sera
  • 200 g szynki
  • 3 parówki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • odrobina przyprawy do pizzy
-->
Paprykę, pomidora, parówki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić na kawałki. Mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Dodać resztę pokrojonych składników i wymieszać. Łyżką nakładać na gorący olej i smażyć z obu stron. Podawać z ketchupem. 
Smacznego.



5 komentarzy:

  1. Zwykle jem placki na słodko, ale takie też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pierwszy raz takie jadłam (i robiłam) i nawet nie spodziewałam się, że mogą być takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja!!!!!! wszyscy w domu zachwyceni :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile porcji wychodzi z podanej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie pamiętam dokładnie bo robiłam je bardzo dawno temu, ale ok 20

      Usuń