niedziela, 28 sierpnia 2011

Chleb na maślance z ziarnami słonecznika i pestkami dyni

Ten chlebek robiłam w ostatnim tygodniu już dwa razy. Raz dla moich rodziców a drugim razem dla teściów. Jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu i każdemu smakuje, nawet babcia była zachwycona. Obydwa bochenki zniknęły w jeden wieczór :)
Znalazłam go na tej stronie KLIK.


Składniki:
  • 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 500 ml maślanki
  • 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g pestek dyni

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową), rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól i dosypać słonecznika oraz dynię. 
Mieszać wszystko dokładnie około 15 minut. Przykryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki natartej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 20 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec 50 minut.
Smacznego. 



4 komentarze:

  1. Fajny przepis . bez zakwasu . co w moim przypadku ważne . gdyż zawsze mam z nim problemy .Na pewno
    wypróbuję .

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek wygląda wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :)
    Wyśmienicie też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chlebek wyszedł przepyszny! dziękuję za super przepis:-) wpis już u mnie na blogu, zapraszam!

    OdpowiedzUsuń