Ten chlebek robiłam w ostatnim tygodniu już dwa razy. Raz dla moich rodziców a drugim razem dla teściów. Jest bardzo szybki i łatwy w wykonaniu i każdemu smakuje, nawet babcia była zachwycona. Obydwa bochenki zniknęły w jeden wieczór :)
Znalazłam go na tej stronie KLIK.
- 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 500 ml maślanki
- 30g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g ziaren słonecznika
- 100 g pestek dyni
Do dużej miski wsypać mąkę, wlać maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową), rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól i dosypać słonecznika oraz dynię.
Mieszać wszystko dokładnie około 15 minut. Przykryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki natartej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 20 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec 50 minut.
Smacznego.
Fajny przepis . bez zakwasu . co w moim przypadku ważne . gdyż zawsze mam z nim problemy .Na pewno
OdpowiedzUsuńwypróbuję .
Chlebek wygląda wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie też smakuje :)
chlebek wyszedł przepyszny! dziękuję za super przepis:-) wpis już u mnie na blogu, zapraszam!
OdpowiedzUsuń