wtorek, 15 maja 2012

Kotlety mielone drobiowe z cukinią

Znalazłam je dawno temu (niestety nie pamiętam na jakiej stronie), zapisałam i postanowiłam wypróbować bo nigdy takich kotletów nie jadłam. Do mielonego dodawałam już pieczarki, marchew, ryż, ale nigdy cukinię. Kotleciki wyszły bardzo smaczne. To fajny sposób na przemycenie warzyw do diety 2latki, która z warzyw toleruje jedynie paprykę i ogórki kwaszone ;) 
Przepis podaje z moją modyfikacją.


Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego z drobiu
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • listki z kilku gałązek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, majeranek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Cebulę obrać, pokroić i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażyć na oleju aż cebula się zeszkli. Cukinię umyć, usunąć pestki i drobno posiekać (razem ze skórką). Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso wymieszać z warzywami, cebulą z czosnkiem, dodać jajko, bułkę tartą, majonez, pokrojoną drobno bazylię, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Świetne połączenie! Też takiego jeszcze nie jadłam....można przemycić coś zdrowego dla dużych i małych niejadków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię mielone w tym wydaniu ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, bardzo smaczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń