piątek, 28 września 2012

Marchewkowe placuszki z orzechami

Takimi właśnie plackami raczyliśmy się dzisiaj na śniadanie. Są przepyszne! Mięciutkie, puszyste wspaniale pachną orzechami, wybornie smakują polane miodem. Moja córka stwierdziła, że są "pycha". Polecam serdecznie :)


Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich oraz laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli, gałki muszkatołowej oraz imbiru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru (dałam gęsty jogurt naturalny)
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka roztrzepane
  • 2 szklanki startej na tarce o małych oczkach marchewki
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy



Orzechy podprażyć na suchej patelni a następnie posiekać na drobne kawałeczki. Do jednej miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek oraz przyprawy. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, olej, maślankę i wanilię. Połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać. Na koniec dodać startą marchew, skórkę z pomarańczy oraz orzechy, wymieszać.

Placuszki smażyć, na teflonowej patelni na minimalnej ilości oleju, z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym lub zwyczajnie miodem.
Smacznego :)

 


Przepis znaleziony tutaj.

2 komentarze: