sobota, 13 sierpnia 2011

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

To ciasto znalazłam na tej stronie KLIK . W oryginale jest to ciasto z morelami. Ja moreli nie miałam, ale za to miałam całą reklamówkę pysznych jabłek. Idąc za radą autorki dodałam do budyniu cynamon i nie zawiodłam się. To ciasto jest rewelacyjne i rozpływające się w ustach. Od razu zasmakowało mojej rodzinie i zniknęło tak szybko jak się pojawiło. Gorąco polecam :)



 Składniki:
  • 1/2 margaryny lub masła

  • 1 jajko
  • 300 g mąki krupczatki (nie miałam, dodałam zwykłej pszennej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka do budyniu
  • Cynamon

  •  Ponadto: 
    • 500 g jabłek 
    • cukier puder do oprószania ciasta 
     
    Jabłka myjemy, obieramy, kroimy. 
    W misce mieszamy mąkę, sól, jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję.

    Zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń z mlekiem, dodajemy cynamon i odstawiamy do ostygnięcia.

    Ciasto rozwałkowujemy i 2/3 z całości wykładamy na okrągłą blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką lub bułką tartą. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika. 

    Na kruche ciasto wylewamy budyń, układamy owoce i posypujemy je 4 łyżeczkami cukru. Na całość rozkruszamy resztę ciasta (ja je starłam na tarce). Zapiekamy około 40 minut w 200 C (piekłam w 180 st. C).
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 
    Smacznego.




        5 komentarzy:

        1. To ja już wiem, jakie ciacho upiekę na jutrzejsze święto :)

          Tylko nie jestem pewna... czy budyń z proszku można zastąpić takim prawdziwym, domowym?
          ...bo ja w sumie kiedy się tylko da, to wolę nie korzystać z tych wszystkich 'kupnych prochów'...

          Pozdrawiam,
          AiS

          OdpowiedzUsuń
        2. Lubię takie połączenia...kojarzą mi się z młodymi latkami:)

          OdpowiedzUsuń
        3. AiS nigdy nie robiłam domowego budyniu więc nie wiem czy w tym cieście można go dodać zamiast kupnego.
          Chętnie zrobiłabym taki budyń :) Masz może jakiś fajny przepis? Z góry dziękuje :))

          OdpowiedzUsuń
        4. O, można! - wczoraj właśnie wypróbowałam (piekłam z morelami i budyniem cynamonowym) i wyszło znakomicie! :))

          A najlepszy jaki znam przepis na domowy budyń, to: na 1 szklankę mleka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka cukru, masła i 1 kurze żółtko (oraz ewentualne przyprawy - wanilia, cynamon, kakao...)
          W połowie ilości mleka trzeba rozpuścić masło z cukrem (i przyprawami) - a kiedy całość zawrze, zestawić z planika i miksując (albo po prostu energicznie mieszając łyżką) powoli dolewać resztę mleka, wcześniej zmieszaną z żółtkiem i mąką. Zgęstnieje i - gotowe!

          Można sobie potem dodać świeżych owoców czy jakiejś konfiturki...:]

          Pozdrawiam serdecznie,
          AiS

          OdpowiedzUsuń
        5. Super, bardzo Ci dziękuje za przepis!! Na pewno go wypróbuje :)
          Ciesze się, że ciasto wyszło i smakowało :)
          Pozdrawiam

          OdpowiedzUsuń