środa, 21 września 2011

Dżem z brzoskwiń, bananów i jabłek

Kolejny pyszny dżem zrobiony z dojrzałych owoców zalegających mi w lodówce. Zrobiłam go według przepisu zamieszczonego wcześniej na blogu.  Polecam go serdecznie bo jest naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu.


Składniki:
  • 1 kg owoców (jabłka, banany i brzoskwinie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml wody
  • 400 g cukru

Wszystkie owoce umyć, obrać ze skórek i pokroić na nieduże kawałki. Wrzucić do garnka i podsmażyć wraz z wodą. Dodać do nich sok z cytryny. Gdy owoce zmiękną,  wszystko razem zmiksować. 
 
Następnie dodać cukier i smażyć razem do ulubionej konsystencji (ja smażyłam ok 2 h).  Często mieszać, aby dżem  się nie przypalił.

Gotowy, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i położyć do góry dnem. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz