Oto kolejna propozycja na wykorzystanie domowego dżemu. Z braku pomysłu nazwałam to "coś" zawijasami, ale nazwa jest tutaj najmniej istotną sprawą. Najważniejszy jest smak, bo zawijaski są przepyszne! Same wchodzą do buzi i nie wiadomo kiedy znikają.
Przepis znalazłam na tej stronie KLIK już dawno temu i żałuje, że wcześniej go nie wypróbowałam.
Składniki:
- 125 g serka homogenizowanego
- 175 g mąki pszennej + mąka do rozwałkowania ciasta
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 cukry waniliowe (ja dałam jeden)
- cukier puder do oprószenia
- dżem ( u mnie domowej roboty z nektarynek i brzoskwiń)
Serek homogenizowany, mąkę, masło (pokrojone w drobne kawałki), jajko, sól i cukier waniliowy, wymieszać i wyrobić ciasto. Owinąć w folie spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nastawić do 200 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 2 mm grubości. Wycinać kwadraty (wielkość wg uznania), posmarować dżemem. Zawinąć. Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Zawijasy piec ok. 20 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
ooo! cos dla moich małych łasuchów :) Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńsuper! fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńi są naprawdę pyszne :) Moim łasuchom aż się uszy trzęsły ;)
OdpowiedzUsuńpyszne jest takie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuń