wtorek, 13 września 2011

Otrębowe ciasto z owocami

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na stronie "Moje wypieki" KLIK. Kusiło bardzo abym je zrobiła, ponieważ nie zawiera tłuszczu za to można wrzucić dowolne owoce jakie się najbardziej lubi. U mnie były to śliwki. Niestety nie miałam w domu zarodków ani otrębów, ale miałam płatki owsiane. Wrzuciłam je szybko do blendera, zmiksowałam i miałam sproszkowaną wersję płatków ;)


Składniki:
  • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru/stewii lub ksylitolu
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka zarodków pszennych lub owsianych (u mnie zmielone płatki owsiane)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne owoce (u mnie śliwki)


Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, miksując. Dodać żółtka i zmiksować.


Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami (lub otrębami). Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.

Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu morele, śliwki - układamy rozcięciem ku górze).
Piec w temperaturze 170ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.


2 komentarze:

  1. O, zapisuję! Lubię takie zdrowe, owocowe ciacha. :)

    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe i smaczne - biorę w ciemno. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń