piątek, 9 września 2011

Kruche ciasto z budyniem i bananami

Kolejna wariacja na temat kruchego ciasta, owoców i budyniu. Wcześniej robiłam je z jabłkami i budyniem waniliowym, tym razem dałam banany i budyń czekoladowy. Wyszło równie pyszne jak to poprzednie.



Składniki:
  • 1/2 margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 500 ml mleka do budyniu 
  • 2 banany  
  • cukier puder do oprószania ciasta 

W misce mieszamy mąkę, sól, jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję.
Zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy na 30 minut do lodówki. 

W tym czasie przygotowujemy budyń z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia (ja wlewam gorący na ciasto). 

Ciasto rozwałkowujemy i 2/3 z całości wykładamy na okrągłą blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką lub bułką tartą. Na to dajemy budyń, układamy pokrojone w plasterki banany. Na całość rozkruszamy resztę ciasta (ja wycięłam z ciasta paseczki aby wyglądało jak tarta). Zapiekamy około 40 minut w 180 st. C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.


10 komentarzy:

  1. uwielbiam ciasta z bananami i z ciasta zbudyniem, więc to zapewne powaliłoby mnie na kolana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj tak było pyszne, na pewno nie raz je jeszcze zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbowałam, wyszło pysznie! ;) zmieniłam tylko smak budyniu na smietankowy.
    dzieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciesze się, że wyszło i smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, wyszło pyszne!!! Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszło przepyszne zrobiłam z budyniem waniliowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam wczoraj, dzis juz zostały resztki. Pyyyycha:)

    OdpowiedzUsuń