Znane, lubiane, szybkie i smaczne. Niby nic szczególnego, ale lubimy do nich powracać. Dzisiejsza wersja z cukrem, ale lubię je też podawać z sosem pieczarkowym :)
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- sól
- pieprz
- olej
Ziemniaki, i cebulę obrać, cukinię wyszorować. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Odcisnąć nadmiar wody (im mniej wody tym mniej mąki trzeba dodać). Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. Podawać np. z cukrem lub ulubionym sosem.
Siostra , faszerowałam już takie różnościami , najczęściej serem zółtym , takich jeszcze nie jadłam przyznaję. Cukinia bardzo zmienia ich smak ?
OdpowiedzUsuńSprawia, że są delikatniejsze :) Spróbuj też zrobić z samej cukinii - pychoota!!
OdpowiedzUsuń