piątek, 16 września 2011

Placki ziemniaczano - cukiniowe

Znane, lubiane, szybkie i smaczne. Niby nic szczególnego, ale lubimy do nich powracać. Dzisiejsza wersja z cukrem, ale lubię je też podawać z sosem pieczarkowym :)


Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 duża cukinia
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • sól
  • pieprz
  • olej


Ziemniaki, i cebulę obrać, cukinię wyszorować. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Odcisnąć nadmiar wody (im mniej wody tym mniej mąki trzeba dodać). Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. 
Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. Podawać np. z cukrem lub ulubionym sosem.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Siostra , faszerowałam już takie różnościami , najczęściej serem zółtym , takich jeszcze nie jadłam przyznaję. Cukinia bardzo zmienia ich smak ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawia, że są delikatniejsze :) Spróbuj też zrobić z samej cukinii - pychoota!!

    OdpowiedzUsuń