wtorek, 27 września 2011

Muffiny czekoladowo - kawowe

Wilgotne w środku, mięciutkie, mocno czekoladowe, po prostu przepyszne. Nie ma co się rozpisywać, trzeba je zrobić i zajadać bez wyrzutów sumienia ;)
Oryginalny przepis pochodzi z "Moje wypieki".


 
Składniki: (mi wyszło15 babeczek)
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g ciemnego cukru muscovado (dałam zwykły)
  • 2 duże jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy espresso (proszku)
  • 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 1 - 2 łyżki mleka
  • do dekoracji użyłam kawałków czekolady w kształcie ziaren kawy

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 2 łyżeczki kawy espresso (proszku)


Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dorzucić mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali czekoladę, zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do tzw. suchego patyczka


Wszystkie składniki na polewę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać. Wyłożyć na babeczki, dokładnie je pokrywając. 
Smacznego.




3 komentarze:

  1. uwielbiam kawowe muffiny! ja robię trochę inaczej, ale z pewnością podobny smak. Dziś tak bardzo brakuje mi kawy, że chyba nawet ta ilość w muffinach by mnie zadowoliła^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na hasło "kawa" reaguje zawsze entuzjastycznie, a jeszcze w połączeniu z czekoladą i w formie takich pięknych muffinek to już pełnia szczęścia!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehehe ja tak samo reaguje na kawę, na czekoladę też, także jak nikt nie widział to pałaszowałam te muffinki ;) Moja mama stwierdziła, że to najlepsze muffiny jakie kiedykolwiek jadła :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń