- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- 200 g zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu
- 75 g masła, stopionego i ostudzonego
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugiej misce zmiksować jajko, mleko, zsiadłe mleko i masło. Powoli wsypywać suche składniki, miksować do całkowitego połączenia się wszystkich składników.
Patelnię z powlekanym dnem (na stalowej mogą się przypalać) rozgrzać z odrobiną oleju. Łyżką wlewać porcje ciasta i smażyć na złoto z obu stron (ok. 1 minuty na stronę).
Najlepiej smażyć placuszki na prawie suchej patelni, bez tłuszczu.
Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja przygotowałam swoje z własnym dżemem.
Przepis pochodzi ze strony "White Plate" KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz