sobota, 17 września 2011

Pełnoziarnisty mleczny chleb z pestkami dyni i słonecznikiem

Kolejny pyszny chleb na drożdżach, zdrowy, z mąki pełnoziarnistej. Pyszota :)


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 170 ml mleka
  • 170 ml wody
  • szczypta soli

Drożdże rozpuścić w 170 ml ciepłego mleka i dodać łyżkę cukru. Odstawić na 15 min, a w tym czasie mąkę wymieszać z wodą i szczyptą soli. Dodać drożdże i wyrabiać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie. 

Wyrobione ciasto przełożyć do plastikowej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę je zagnieść, a następnie nadać mu wybrany kształt i przełożyć do formy. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu na ok 40 minut.

Piekarnik nagrzać i piec chlebek w temp. 180 stopni C przez około 1 godzinę.
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis :) zapisuję i pewnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleczne chleby to mój ideał :) W dodatku pełnoziarniste - czyli nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń