Składniki:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25 g drożdży świeżych
- 170 ml mleka
- 170 ml wody
- szczypta soli
Drożdże rozpuścić w 170 ml ciepłego mleka i dodać łyżkę cukru. Odstawić na 15 min, a w tym czasie mąkę wymieszać z wodą i szczyptą soli. Dodać drożdże i wyrabiać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
Wyrobione ciasto przełożyć do plastikowej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.
Piekarnik nagrzać i piec chlebek w temp. 180 stopni C przez około 1 godzinę.
Smacznego :)
Smacznego :)
bardzo fajny przepis :) zapisuję i pewnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńMleczne chleby to mój ideał :) W dodatku pełnoziarniste - czyli nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
OdpowiedzUsuń