środa, 7 września 2011

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić kolejny chleb w którym jestem dosłownie zakochana. Robiłam go już 2 razy i za każdym razem mi pięknie wyrósł, pięknie pachniałam i wspaniale smakował. A najfajniejsze jest to, że nie ma w nim nic skomplikowanego. Polecam każdemu kto dopiero zaczyna przygodę z pieczeniem chleba.
Przepis znalazłam na stronie "Blue Spoon" KLIK i odrobinę go zmodyfikowałam dodając więcej drożdży i pół na pół mąki pszennej i pełnoziarnistej.



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 340ml wody
  • 25g drożdży świeżych


Drożdże rozmieszać z 100ml wody (letniej) i dodać łyżeczkę cukru. Odstawić na parę minut, a w tym czasie mąkę wymieszać z pozostałą wodą i szczyptą soli. Dodać drożdże i wyrabiać ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie (za mnie tę pracę robi mikser z końcówką typu hak).

Wyrobione ciasto przełożyć do plastikowej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę je zagnieść, a następnie nadać mu wybrany kształt i przełożyć do formy. Ponownie zostawić w ciepłym miejscu na ok 40 minut.

Przed wypiekiem posmarować ciasto mlekiem i posypać ziarnami słonecznika lub innymi ziarnami (sezam, mak, itp)

Piekarnik nagrzać, chlebek piec w temperaturze 180 stopni C ok 60 minut.
Smacznego.



2 komentarze: