niedziela, 25 września 2011

Kruche, jesienne, pełnoziarniste ciasteczka maczane w czekoladzie

Będąc ostatnio na zakupach zauważyłam nowe foremki do wykrawania ciastek w kształcie liści ( i nie tylko). Nie mogłam się im oprzeć, kupiłam je i musiałam od razu wypróbować. Efekty poniżej :)



Składniki:
Ciasto:
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 g cukru

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g  masła


Margarynę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C przez 10 min.

Po upieczeniu wystudzić na kratce. W rondelku rozpuścić masło z czekoladą. Maczać ciasteczka i odkładać na kratkę aby polewa zastygła.
Smacznego.

4 komentarze:

  1. Piękne, proste, w moim typie:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. liście na jesień idealne. ja bym skradła serce z ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, jesienne ciasteczka - i do tego zdrowe :) Pozostaje tylko leniwie sięgać ręką po kolejne i kolejne...i jeszcze jedno...!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojj znikają w tempie ekspresowym :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń