piątek, 23 września 2011

Sernik z brzoskwiniami na kruchym pełnoziarnistym cieście

Sernik to drugie z moich ukochanych ciast. Mogłabym zjeść całą blachę ;) Uwielbiam każdą jego odmianę (oby tylko nie miał rodzynek). 
Postanowiłam w końcu sama go upiec i jak na mój pierwszy w życiu to wyszedł bardzo dobry ;) Nie za słodki, taki w sam raz. Inspiracją był dla mnie przepis z tej strony.



Składniki:
Ciasto:
  • 100 g masła lub margaryny pokrojonej w kostkę
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru

Masa serowa:
  • 250 g serka kremowego
  • 500 g białego sera tłustego dwukrotnie zmielonego
  • 3 białka
  • 1 żółtko
  • budyń śmietankowy
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru


Dodatkowo:
  • 4 brzoskwinie

Brzoskwinie przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać masło pokrojone w kostkę. Dodać żółtka, cukier, sól i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min. 

Foremkę o wymiarach 20 x 24 cm (u mnie okrągła) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić 3/4 ciastem spód i boki. 

W misce umieścić ser, cukier waniliowy, proszek budyniowy, żółtko, i zmiksować. Trzy białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać. Masę wylać na ciasto i ułożyć cząstki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-45 minut. 
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje.. i choć lista serników do zrobienia jest długa, to i tak go dopisuję:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. te zapieczone owoce wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń