wtorek, 25 października 2011

Ciasto marchewkowe z polewą serową

Nie spodziewałam się, że to ciasto będzie aż tak dobre. Wyszło znakomite. Wilgotne, ciężkie, mało słodkie a polewa serowa wspaniale dopełniła całość. Robi się je błyskawicznie, nie potrzeba robota kuchennego, jedynie miska, łyżka i tarka. Polecam. Moim łobuzom bardzo smakowało.
Przepis znalazłam tutaj, podaję go z moją modyfikacją.


Składniki:
Ciasto:
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 3 marchewki
  • 1 banan
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 130 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 200 g serka kremowego
  • 3 kropelki aromatu waniliowego
  • 110 g cukru pudru


Marchew umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banana zagnieść widelcem. Do dużej miski wsypać cukier, jajka, olej, marchewki, banana. Następnie dodać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.

Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. (Papier wyłożyć na dnie tortownicy i następnie zapiąć obręcz.) Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie zmiksować serek z aromatem i cukrem na gładką masę. Polewę wylać na ciasto a następnie wstawić je do lodówki.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz