Nie spodziewałam się, że to ciasto będzie aż tak dobre. Wyszło znakomite. Wilgotne, ciężkie, mało słodkie a polewa serowa wspaniale dopełniła całość. Robi się je błyskawicznie, nie potrzeba robota kuchennego, jedynie miska, łyżka i tarka. Polecam. Moim łobuzom bardzo smakowało.
Przepis znalazłam tutaj, podaję go z moją modyfikacją.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 3 marchewki
- 1 banan
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 130 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 200 g serka kremowego
- 3 kropelki aromatu waniliowego
- 110 g cukru pudru
Marchew umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banana zagnieść widelcem. Do dużej miski wsypać cukier, jajka, olej, marchewki, banana. Następnie dodać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie zmiksować serek z aromatem i cukrem na gładką masę. Polewę wylać na ciasto a następnie wstawić je do lodówki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz