czwartek, 20 października 2011

Pierożki drożdżowe z pieczarkami

Kto nie lubi połączenia smażonej cebulki z pieczarkami? Chyba nikt ;) A jeszcze to wszystko zawinięte w ciasto drożdżowe i upieczone.... mmmm pychota!


Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży świeżych


Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, przykryć i odstawić na ok 15 min. Zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto powinno być elastyczne i lekko kleić się do rąk. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Miskę przykryć ściereczką.

W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki umyć pokroić w kostkę i wraz z cebulką podsmażyć. Doprawić farsz pieprzem i solą. Gdy cebulka i pieczarki zmiękną i woda odparuje, pozostawić do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać okrągłe placuszki. Na środek nakładać farsz i zagiąć jak na pieroga zlepiając brzegi. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierożki. Pozostawić je jeszcze na 15 - 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 190 stopni C przez 25 minut.
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Jak one mi tu pachną!
    Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Ja wczoraj zrobiłam bułeczki drożdżowe z pieczarkami i pomidorkami....zapach w domu był niesamowity!!!
    pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zazwyczaj dodaję pieczarki do muffinek. Twoje pierożki wyglądają obłędnie! Barszczu bym się do nich napiła na rozgrzanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie za rzadko tu zaglądam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo Wam dziękuję za tak miłe komentarze :) Nie spodziewałam się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Siostra wzięło Cię :) mniam.

    OdpowiedzUsuń