Kto nie lubi połączenia smażonej cebulki z pieczarkami? Chyba nikt ;) A jeszcze to wszystko zawinięte w ciasto drożdżowe i upieczone.... mmmm pychota!
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 25 g drożdży świeżych
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, przykryć i odstawić na ok 15 min. Zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto powinno być elastyczne i lekko kleić się do rąk. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Miskę przykryć ściereczką.
W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki umyć pokroić w kostkę i wraz z cebulką podsmażyć. Doprawić farsz pieprzem i solą. Gdy cebulka i pieczarki zmiękną i woda odparuje, pozostawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać okrągłe placuszki. Na środek nakładać farsz i zagiąć jak na pieroga zlepiając brzegi. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierożki. Pozostawić je jeszcze na 15 - 20 min do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 190 stopni C przez 25 minut.
Smacznego.
Jak one mi tu pachną!
OdpowiedzUsuńPyszności.
Pycha! Ja wczoraj zrobiłam bułeczki drożdżowe z pieczarkami i pomidorkami....zapach w domu był niesamowity!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko!
Ja zazwyczaj dodaję pieczarki do muffinek. Twoje pierożki wyglądają obłędnie! Barszczu bym się do nich napiła na rozgrzanie:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za rzadko tu zaglądam
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję za tak miłe komentarze :) Nie spodziewałam się :)
OdpowiedzUsuńSiostra wzięło Cię :) mniam.
OdpowiedzUsuń