czwartek, 27 października 2011

Placki z ziemniaków

Proste, ale pyszne danie zwłaszcza gdy ma się lenia i walczy się z przeziębieniem. Placki bardzo dobrze smakują same jak i w towarzystwie np sosu pieczarkowego. Polecam.


Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • ok 250 g twarogu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • szklanka mąki

Ziemniaki ugotować,  trochę przestudzić i razem z twarogiem przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, przestudzić i dodać do farszu (można również zmielić w maszynce).  Wbić jajko, dodać mąkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i sporą ilością pieprzu. 

Nakładać łyżką ciasto i smażyć na bardzo małej ilości oleju (ważne, gdyż placki będą wchłaniać tłuszcz i będą się rozwalać)  z obydwu stron do zarumienienia. Można je jeść zarówno na zimno jak i ciepło. Podawać np. z sosem grzybowym lub pieczarkowym.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz