Proste, ale pyszne danie zwłaszcza gdy ma się lenia i walczy się z przeziębieniem. Placki bardzo dobrze smakują same jak i w towarzystwie np sosu pieczarkowego. Polecam.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- ok 250 g twarogu
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 1 jajko (opcjonalnie)
- szklanka mąki
Ziemniaki ugotować, trochę przestudzić i razem z twarogiem przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, przestudzić i dodać do farszu (można również zmielić w maszynce). Wbić jajko, dodać mąkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i sporą ilością pieprzu.
Nakładać łyżką ciasto i smażyć na bardzo małej ilości oleju (ważne, gdyż placki będą wchłaniać tłuszcz i będą się rozwalać) z obydwu stron do zarumienienia. Można je jeść zarówno na zimno jak i ciepło. Podawać np. z sosem grzybowym lub pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz