Szarlotka to kolejne z moich ukochanych ciast dlatego postanowiłam po raz pierwszy je upiec. Przepisów na szarlotkę, tak samo jak na sernik jest w internecie mnóstwo. Mi spodobał się ten przepis. Ciasto jest przepyszne, kruche, delikatne, cynamonowe z dużą ilością jabłek. Nie dodałam do nich mąki ziemniaczanej przez co jabłka nie trzymają się ściśle siebie i lubią uciekać z ciasta ;) (następnym razem na pewno dodam trochę mąki).
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki cukru pudru
Nadzienie:
- 800 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Pokrojone w kostkę jabłka wrzucić do garnuszka i prażyć na 2 łyżkach wody. Dodać cukier. Pod koniec prażenia dodać cynamon. Gdy jabłka zmiękną odstawić aby ostygły.
Wszystkie składniki zagnieść i uformować kulę, którą wstawić do lodówki na 2 h (ja wstawiłam do zamrażalnika na 30 min). Po tym czasie ciasto podzielić na dwie nierówne części. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy (u mnie prostokątna). Na to wyłożyć jabłka. Górę można przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta lub zrobić kratkę lub zetrzeć ciasto na tarce aby powstała kruszonka.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez ok 50 min.
Pięknie Ci wyszła ta szarlotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń