sobota, 1 października 2011

Racuchy drożdżowe z bananami

Smak dzieciństwa zamknięty w małych placuszkach :) Pycha! Znikają w mgnieniu oka. Są pulchne, przyjemnie słodkie, szybko się je robi i smakują każdemu. Polecam.
Przepis znaleziony na tej stronie z moją małą modyfikacją w postaci dodania bananów i odrobiny cynamonu ;)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży  świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 banany
  • szczypta soli


Drożdże rozkruszyć, cukier, 1 łyżeczkę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszać. Gdyby rozczyn był za gęsty dodać więcej mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut. 

Do miski wsypać mąkę, sól, cynamon wlać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka i wyrośnięte drożdże. Dodać pokrojone banany. Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Placki zdejmować z patelni i odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i zajadać :) 
Smacznego.


11 komentarzy:

  1. strasznie lubię ten smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczne sa tego typu placuszki z dodatkiem bananow, mieciutkie i bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, drożdżowe racuchy to smak dziecińśtwa. A bardziej nawet niz smak to wspomnienie kiedy siedziałam przy garnku i obserwowałam bąbelkujące i rosnące ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszły pyszne:)mimo ze mialam tylko 2 banany, na pewno z 3 bylyby jeszcze lepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dałaś radę wymieszać drożdże, dwie łyzeczki mąki, cukier i tylko łyżeczkę mleka? Było za gęstę, musiałam dać conajmniej 3 łyżeczki mleka. Jestem w trakcie smażenia, ciasto yszło bardzo gęste i baaardzo urosło, a nie doczekało nawet 20 minut. Aż sprawdziłam czy nie za dużo drożdży dałam.
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże, cukier, 1 łyżeczka mleka i 2 łyżeczki mąki to jest tzw. "rozczyn", robi się to po to by drożdże "ruszyły". Potem wg przepisu dodajesz resztę składników i dopiero wtedy wyrabiasz ciasto właściwe. W ilości składników jest wyraźnie napisane: "1 szklanka ciepłego mleka"

      Usuń
  6. Właśnie wypróbowuję ten przepis i nie jestem pewna czy nie ma w nim błędu, a mianowicie na rozczyn tylko łyżeczka mleka? przy takiej ilości drożdży ? a może ja robię coś nie tak, popraw mnie jeśli tak jest :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli rozczyn będzie za gęsty dodaj więcej mleka i wtedy wymieszaj. Zaraz poprawię przepis by był bardziej zrozumiały.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Zrobiłam. Wyszły rewelacyjnie. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń