Znowu jabłka ;) Postanowiłam wykorzystać dżem, który wcześniej zrobiłam i na śniadanie wyczarowałam pyszne i mięciutkie racuszki z dodatkiem twarogu. Moim dwóm łasuchom bardzo smakowały.
Składniki:
- 2,5 szklaki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki dżemu (u mnie cynamonowo-jabłkowy)
- 100 g twarogu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut.
Do miski wsypać mąkę, sól, wlać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka, dżem i wyrośnięte drożdże. Twaróg zmiksować na gładką masę i również dodać do ciasta. Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez ok. 25 minut.
Po tym czasie łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem i zajadać.
Pychotka!!!
OdpowiedzUsuń