niedziela, 16 października 2011

Drożdżowe racuchy z dżemem i twarogiem

Znowu jabłka ;) Postanowiłam wykorzystać dżem, który wcześniej zrobiłam i na śniadanie wyczarowałam pyszne i mięciutkie racuszki z dodatkiem twarogu. Moim dwóm łasuchom bardzo smakowały.


Składniki:
  • 2,5 szklaki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki dżemu (u mnie cynamonowo-jabłkowy)
  • 100 g twarogu
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)


Drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut. 

Do miski wsypać mąkę, sól, wlać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka, dżem i wyrośnięte drożdże. Twaróg zmiksować na gładką masę i również dodać do ciasta. Ciasto dobrze wymieszać łyżką, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i odchodzić od brzegów miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu przez ok. 25 minut.

Po tym czasie łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem i zajadać.
Smacznego :)

 

1 komentarz: