Są przepyszne, mięciutkie, lekko wilgotne i aromatyczne. Po całym mieszkaniu dość długo unosił się cudowny zapach cynamonu. Z dodatkiem dżemu jabłkowo - cynamonowego, smakują jak małe szarlotki. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej
Nadzienie:
- dżem jabłkowo - cynamonowy np. ten
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać. Papilotki do muffinek ułożyć na blaszce do pieczenia. 1 łyżkę ciasta nakładać do papilotek, na to 1 łyżeczkę dżemu i znowu 1 łyżkę ciasta. W ten sposób wypełnić wszystkie papilotki.
Piec w temp. 170 stopni przez 25 min. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz