piątek, 28 października 2011

Jesienne pełnoziarniste muffinki

Są przepyszne, mięciutkie, lekko wilgotne i aromatyczne. Po całym mieszkaniu dość długo unosił się cudowny zapach cynamonu. Z dodatkiem dżemu jabłkowo - cynamonowego, smakują jak małe szarlotki. Polecam.



Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej

Nadzienie:
  • dżem jabłkowo - cynamonowy np. ten


Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać. Papilotki do muffinek ułożyć na blaszce do pieczenia. 1 łyżkę ciasta nakładać do papilotek, na to 1 łyżeczkę dżemu i znowu 1 łyżkę ciasta. W ten sposób wypełnić wszystkie papilotki.

Piec w temp. 170 stopni przez 25 min. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz