czwartek, 13 października 2011

Babka ziemniaczana

Robiłam ją i jadłam po raz pierwszy. Na pewno nie jest to danie dietetyczne, ale za to bardzo smaczne a jeden kawałek raczej nie wyrządzi wielkiej krzywdy naszej talii ;) Podawałam ją z sosem pieczarkowym - pycha! :)


Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 9 plastrów wędzonego boczku
  • 1 kawałek kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Jedną cebulę obrać, pokroić na drobne kawałki i wraz z pokrojonym boczkiem podsmażyć na patelni. Ziemniaki i drugą cebulę obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach. Przecisnąć przez sitko tak, aby pozostał sam miąższ. Dodać jajka, ostudzony boczek z cebulką, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni C około godzinę.

Babkę można jeść zarówno na ciepło jak i zimno. Można podawać do niej kwaśną śmietanę lub sos pieczarkowy. Bardzo smaczna jest również po odsmażeniu.
Smacznego.



Inspiracja z moją modyfikacją tutaj.

2 komentarze:

  1. U mnie w domu robi się to tradycyjnie od pokoleń. To jedno z naszych ulubionych dań. Ale nie dodajemy wcale mąki i nie odciskamy ziemniaków (aby ciasto nie było zbite i suche), ziemniaki sparzamy odrobiną wrzącego mleka, cebulę całą smażymy z boczkiem (i kiełbasą) i pieczemy w wyższej temperaturze, by skórka była chrupiąca. Dobrze jest też posypać je z wierzchu ulubionymi ziołami suszonymi. Danie polecam!

    OdpowiedzUsuń