piątek, 21 października 2011

Ciastka digestive z siemieniem lnianym

Znalazłam je tutaj, ale tak naprawdę nie wiadomo skąd pochodzi oryginalny przepis bo widziałam go już na wielu blogach. Ciasteczka są przepyszne, ale mój mąż stwierdził, że za mało słodkie ;) Robiłam je z myślą o mojej córce a jej bardzo smakowały. Od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego, aby były jeszcze zdrowsze :)


Składniki:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej 
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  
Płatki owsiane i siemię lnu zmiksować blenderem lub mikserem z ostrzami. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. (Ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania). Rozwałkować je na grubość 3-4 mm i wykrawać szklanką lub foremką ciastka. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 15 min. w temp. 180 - 190 stopni C. Wystudzić na kratce.
Smacznego. 



4 komentarze:

  1. bardzo takie zdrowe ciasteczka lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam je, nie wiem czemu jeszcze nie upiekłam ich w domu. poczęstujesz?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma problemu proszę się częstować :))

    OdpowiedzUsuń
  4. No to i ja kradnę kilka ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń