wtorek, 11 października 2011

Puszysty chlebek

Chciałam upiec bułeczki, puszyste, mięciutkie, ale jakoś nie mam szczęścia do bułek i ich wyrabiania. Dlatego też z przepisu na bułki powstał puszysty chleb. W smaku wyśmienity i taki mięciutki. Długo utrzymuje świeżość. Idealny na kanapki czy jako tost.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 90 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml wody pozostałej po gotowaniu ziemniaków (można też zastąpić zwykłą, letnią wodą)
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody z płaską łyżką cukru. Przykryć i zostawić na 5 min aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto - można to zrobić mikserem. Ciasto będzie dosyć luźne, ale nie powinno bardzo kleić się do rąk.

Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Formę do chleba wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto uformować w wybrany kształt i przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i ponownie zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Chlebek posmarować mlekiem lub roztrzepanym żółtkiem. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą lub kostkami lodu. Chlebek piec w temperaturze ok 180 stopni C przez ok 40 minut.
Smacznego.

Źródło tutaj.

2 komentarze: